TUULESTA SÄHKÖKSI

Tuuli on erittäin ympäristöystävällinen uusiutuva luonnonvara, tosin aika ennustamaton ja epästabiili. Sitä on pystytty kuitenkin tehokkaasti käyttämään energianlähteenä maailman eri puolilla ja se on tärkeä pelaaja energiamarkkinoilla – niin kuin sitä hyödyntävät energiayritykset.

Toimintaperiaate

Tuulimyllynä tuttu rakenne on oikealta nimeltään tuuliturbiini. Sillä on yleisimmin kolme tuulen voiman pyörittämää lapaa, joiden pyörimisnopeus riippuu tuulen voimasta. Se, että ne näyttävät aika pieniltä, selittyy pienellä tarvittavalla tuulenvoimalla, jolla ne saadaan liikkeelle. Noin kolmasosa lapojen liike-energiasta tuottaa sähköenergiaa tuuliturbiinipylvään yläosassa sijaitsevan generaattorin avulla. Tuulimyllyjä ei yleensä nähdä yksin seisovina. Ne yhdistetään niin kutsuttuihin tuulipuistoihin, joissa useat tuulimyllyt sijoitetaan tarpeeksi kauas toisistaan, jotta toisen turbiinin liian läheinen olemassaolo ei aiheuttaisi toisen tehomenetyksiä. Eri maat ja valtiot harrastavat tuulivoiman hyödyntämistä eri tavoin ja kehittävät teknologiaa siihen suuntaan, joka on tuulipuiston sijainnin kannalta tehokkain.

Teknisiä Nähtävyyksiä

Tuulimyllypuistot tuovat mukavan vaikutelman katsojaan. Ne näyttävät hienoilta ilta-auringossa, sateisella kelillä, pyörivinä ja seisovina. Varsinkin kun katsoja on kiinnostunut ympäristöstä, tuulivoimaloiden näky saa hänet hymyilemään. Kahden naapurimaan, Puolan ja Tsekin välillä on monia eroja. Kummassakin kuitenkin näkee melkein joka mäen päällä pyöriviä tuulimyllyjä: Puolassa pienempiä ja paljon, Tsekissä isompia ja vähemmän. Tämä todennäköisimmin johtuu siitä, että Tsekissä on enemmän tuulivoimaa ainakin Tatrien kohdalla, missä maantaso on korkeampi. Autolla ajaessa Puolan ja Tsekin kautta tekee mieli pysähtyä katsomaan tuulen liikuttamia rakenteita ainakin sadan kilometrin välein – niin kauniilta ne näyttävät ja vielä kauniimmalta, kun ymmärtää niiden merkityksen. Saksasta ajaessa Tanskaan länsirannikkoa pitkin, voi nähdä vasemmalla puolella tietä järjettömän määrän tuuliturbiineja. Niitä on siellä satoja, jos ei tuhansia, ja tie ei alkuunkaan tunnu tylsältä. Tällaisia näkyjä on aina löydettävissä, kun valitsee maantiet ja matkustaa välttäen isoja moottoriliikenneteitä. Saksa on muutenkin edelläkävijä tuulienergian hyödyntämisessä: joillakin Saksan alueilla melkein puolet kuluttajasähköstä on saatu tuulivoimaloiden avulla. Jos käy hyvä tuuri lentokoneella matkustaessa ja Itämerellä ei ole pilvistä, voi havaita tuulimyllyjä sielläkin: se näyttää aivan upealta, kun kesken pelkkää vettä on rakennettu kokonainen iso sähköenergiaa tuottava laitos. Onko koskaan tehnyt mieli käydä tuulivoimala-alueella ja katsoa, miten kaikki toimii?

Tuulivoimaloita Kävijöille

Ainakin Energy Academy Europe järjestää käyntejä turisteille ja muille kiinnostuneille. Yhtiö tarjoaa turisteille mahdollisuuden käydä Westereems Wind Park -puistossa, joka sijaitsee Alankomaiden pohjoisosassa lähellä Groningenia. Kyseinen tuulipuisto tuottaa sähköä niin paljon, että se riittää kattamaan yli puolet kuluttajien sähkötarpeesta koko Groningenin seudulla. Tuuliturbiineja on puistossa hieman yli 50 kappaletta. Turistivisiitti alkaa bussimatkalla Groningenin keskustasta Eemshaveniin, missä tuulipuisto sijaitsee. Samalla bussilla matkustajat pääsevät myös takaisin. Paikan päällä on esityksiä Essentistä (Essent on tanskalainen energiayritys) ja Westereemsin tuulipuistosta, joiden jälkeen ohjelma jatkuu Goliath-tuulimyllylle, perinteiselle hollantilaisrakenteelle, joita näkee yleensä postikorteilla. Kiinnostuneet pääsevät jatkamaan vierailua huolto- ja valvontakeskuksen kautta myös itse tuuliturbiiniin, mikä on varmasti koko ohjelman mielenkiintoisin ja jännittävin hetki. On mahdollista järjestää vierailu myös Suomessa, jos Hollanti tuntuu olevan liian kaukana. Suomen korkeimmat tuulimyllyt sijaitsevat Lapualla ja Jouttikallio-nimisessä tuulipuistossa. Onnettaren suosimana turistina voi yrittää sopia vierailusta, jonka aikana pääsee erittäin pienessä hissikopissa tuuliturbiinin lapojen eteen. Kokeneet kertovat, että hissikoppiin on niin pieni, että kahden henkilön mahtuminen sinne tekee heidän suhteista erittäin läheiset. Ennen koppiin nousua kävijä kuulee tarkat turvallisuusohjeet, pukee päälleen valjaat ja turvakypärän ja vasta sen jälkeen pääse ylös konehuoneeseen – saattajan kanssa.

Tuulivoimaloita Kävijöille

Muita vierailuvaihtoehtoja löytyy varmasti satoja, mutta tällaiset harvinaisimmat, vähiten suositut mutta erittäin korkeat tuulivoimalat voivat jäädä mieleen hyvin kirkkaina ja valoisina muistelmina.

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset

Katse luontoon linssin kautta

KATSE LUONTOON LINSSIN KAUTTA

MAKEASTA VEDESTÄ