PINGVIINIEN VALTAKUNTA

Yleisesti ottaen eläimet kuuluvat uusiutuviin luonnonvaroihin. Eläimet pystyvät jatkamaan sukua, mutta jotkut lajit ovat uhanalaisia: niitä on jäänyt sen verran vähän ja niitä ympäröivät olosuhteet ovat niin huonoja, että ne eivät enää pysty huolehtimaan pennuistaan ja niiden määrä vähenee koko ajan.

Pingviini: Söpö Lintu Vai Uiva Eläin?

Maapallon eteläpuoliskolla asustelee monia lajeja pingviinejä. Niistä kuuluisin ja suosituin on kuningaspingviini, jonka kaula on keltainen ja vartalon muoto muistuttaa ellipsiä. Pingviineistä sanotaan myös, että niillä on aina puku päällä – mustavalkoiset linnut todellakin näyttävät juhlasmokkeihin pukeutuneilta herrasmiehiltä. Eri luontokanavien kuvaamia lintuelokuvia katsellessa näkee, kuinka kömpelösti pingviinit kävelevät. Vaikka pingviinit ovat lintuja, niiden lentotaidon taso lähestyy nollaa. Sen sijaan, pingviinit uinnin mestareita ja voivat sukeltaa jopa 40 metrin syvyyksiin saadakseen kalaa, joka monessa paikassa jää pingviinien ainoaksi ravinnoksi.

Kannustusta Pingviineille

Kansainväliset järjestöt suhtautuvat pingviineihin aika huolellisesti. Luonnonsuojeluyhteisöt järjestävät ja tukevat vapaaehtoistoimintaa etenkin niillä alueilla, missä pingviinien määrä on viime vuosina vähentynyt tai missä on olemassa veden likaantumisriski. Vesi, johon kaadetaan jätteitä ja varsinkin maaöljyvuotojen seurauksena likaantunut, on erittäin vaarallinen pingviineille: niiden turkki ei sinällään ole mikään turkki, vaan tiheään kasvavia pieniä höyheniä, jotka suojaavat pingviinejä kylmältä ja kuumalta. Öljyn ja muiden epäpuhtauksien päästessä höyhenien väliin ja sen kautta pingviinin nahalle, linnut yrittävät puhdistaa sitä itse ja niin saattavat syödä vaarallisia aineita. Vaikuttaa absurdilta, mutta myrkytystapauksia sellaisten tilanteiden jälkeen on ollut jo useita. Australiassa ja Uusi-Seelannissa asustelevat pikkupingviinit ovat ainakin kerran joutuneet öljynvuodon uhreiksi. Sen jälkeen siellä keksittiin idea, jonka mukaan pingviineille pitää neuloa villapuseroita! Huuto heitettiin koko maailmalle ja pian Australiaan ja Uusi-Seelantiin tuli täysin odottamaton määrä pieniä neulottuja villalahjoja söpöille linnuille. Puserot suojasivat pingviinejä siltä, että nämä yrittäisivät puhdistaa nahkansa itse ja näin niellä omista höyhenistään tullutta öljyä. Villapuserot pelastivat lintuja myös kylmältä: pingviinien paleluriski oli siinä, että öljyn joutuessa lintujen nahan päälle se ei kuivu sieltä pois, kun vesi puolestaan kuivuu. Kun Etelä-Afrikassa kävi vastaava öljynvuototilanne, pingviinit pelastettiin tarjoamalla linnuille kunnon pesu ja valvomalla niiden vointia vielä sen jälkeen.

Mitä Voit Tehdä Itse?

Pingviinit eivät ole mikään suosituin roskalintulaji, joita on paljon ja joista tykkäävät vain harvat. Jos siltä tuntuu, pingviinien elämänlaatua voi tukea tulemalla vapaaehtoiseksi järjestöön, jonka toiminta perustuu joko ainoastaan pingviinien pelastamiseen tai pingviinit muuten kuuluvat järjestön suojaamiin eläviin luonnonvaroihin. On tietenkin huomioitava, että pingviinejä löytyy vain maapallon eteläpuoliskolta, niin kuin jääkarhujakin voi nähdä vain pohjoisessa. Pingviinejä on Etelä-Amerikassa, Etelä-Afrikassa, Madagaskarilla, Australiassa, Uusi-Seelannissa ja tietenkin etelänavalla. Etelänavan tutkimuskeskuksissa kerrotaan työskentelevän jopa sellaisia ihmisiä, joiden työtehtäviin kuuluu joka päivä nostaa kaatuneet pingviinit takaisin jaloilleen. Pingviinit kuulemma kaatuvat selälleen, kun jäävät tuijottamaan lentokoneita taivaassa, ja sen jälkeen eivät enää pysty nousemaan takaisin. Pingviinikääntäjän työpaikkailmoituksia on joskus löytynyt amerikkalaisilta sivustoilta ja ammatista on hieman kerrottu myös epätavallisten ammattien listalla.

Mitä Voit Tehdä Itse?

Defenders of Wildlife -järjestö on laatinut kokonaisen listan siitä, mitä ihminen voi tehdä auttaakseen eläinkuntaa. Suloisinta listassa on mahdollisuus adoptoida pingviini! Siis paperilla. Riippuen adoptiotasosta eli maksetusta hinnasta saat itsellesi sertifikaatin pingviinin adoptiosta, pingviinijulisteen ja tietenkin pingviinipehmolelun, jonka koko on ainoa hinnan mukaan muuttuva tekijä. Muuten, jos haluaa tehdä luonnolle hyödyllistä toimintaa ja muuten edistää kestävää kehitystä, kannattaa kääntyä juuri näiden luonnonsuojelujärjestöjen puoleen. Joskus työ on täysin vapaaehtoista, joskus palkallista ja joskus jopa maksullista – todennäköisesti kuitenkin hyvin hintansa arvoista.

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset