Muovin kulutus ja sen seuraukset

Muoveja käytetään maailmanlaajuisesti erittäin laajasti lähes missä vain. Siitä saakin rakennettua lähes mitä vain hyödyllistä ja se on myös kestävä materiaali. Se ei myöskään rikkoudu helposti, joten siitä valmistetaan paljon leluja ja lasten astioita. Mutta onko tällä runsaalla muovin käytöllä jotain seurauksia? Moni jättää ravintolassa muovipillin tai kaupassa muovikassin ottamatta, mutta moni ei kuitenkaan osaa ajatella, että muovin kulutusta kannattaisi itseasiassa vähentää myös kotona.

Paljonko sitä sitten kulutetaan? Maailmanlaajuisesti muovia kulutetaan vuosittain 311 miljoonaa tonnia. Niistä jopa 40% päätyy kertakäyttöisiin tarkoituksiin. Muovi ei maadu ikinä, vaan se vain kuluu pienemmäksi ja pienemmäksi, pieniksi partikkeleiksi eli mikromuoveiksi. Tähän kulumiseen voi kulua jopa tuhat vuotta. Tästä syystä on käsittämätöntä, että ikuiseksi tehtyä materiaalia käytetään kertakäyttöisiin tarkoituksiin.

Muovin suuren kulutuksen aiheuttamat ongelmat

Muovia päätyy runsaasti ympäristöön: vesistöön, metsiin, kaupunkeihin… Muovia on löydetty jopa valaiden ja useiden muiden eläinten vatsasta. Ne ovat päätyneet näiden eläinten vatsoihin suoraan merestä. Ja tämä on todellisuutta nykyään. Muovi olisi kuitenkin kierrätettävissä ole raaka-aine, mutta siihen se ei aina päädy. Monet heittävät huoletta ravintolasta mukaan saadut pillit maahan, välittämättä sen enempää, mihin ne siitä eteenpäin päätyvät.Meriin päätyy joka vuosi jopa 5-13 miljoonaa muovijätettä. Muovit eivät kuulu mereen, joten tämä on suuri ongelma. Vaikka kelluvat muoviroskat saataisiinkin jotenkin siivottua, on meressä myös paljon pinnan alle ja jopa pohjaan asti painunutta muovia. Lisäksi merissä pyörii suuria roskalauttoja. Muoviroskat aiheuttavat merkittävää uhkaa meren eliöstölle. Lisäksi eläimet jäävät jumiin roskiin, muovit päätyvät niiden ruuansulatukseen ja eläimet voivat muovin vuoksi kuolla. Ihmisten kehossa mikromuovit vaikuttavat mm. hormonitoimintaan ja immuunijärjestelmään. Niitä voikin päätyä ihmisen kehoon esimerkiksi syötäessä kalaa. Testattaessa BPA-muovikemikaalien määrää vähintään 6-vuotiaiden kehossa, löytyi BPA:ta 93% testattavien henkilöiden kehosta (CDC:n tutkimus Yhdysvalloissa). BPA-muovikemikaaleja voidaan saada esimerkiksi tuttipullojen sisäpinnoilta. Aine on kielletty monissa maissa, kuten Tanskassa ja Ranskassa. Kiina on kieltänyt BPA:n käytön lapsille tarkoitetuissa tuotteissa. Suomessa aineen käyttö on kielletty tuttipullojen valmistuksessa. Myös BPA:ta sisältävien tuttipullojen myynti on Suomessa kielletty. Sitä käytetään kuitenkin edelleen elintarvikemuovin raaka-aineena.

Muovijäte Suomessa

Suomessa pyritään kiinnittämään huomiota muovijätteeseen. Vuonna 2016 aloitettiin kotitalouksien pakkausmuovijätteen erilliskeräys. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa yli kymmenentuhannen asukkaan kunnassa tulisi olla vähintään yksi keräyspiste. Jokaisen muovipakkauksia tuottavan yrityksen tulee järjestää vähintään 500 keräyspistettä, jonne muovijätteet voitaisiin viedä. Tämä erilliskerätty muovi kierrätetään ja siitä valmistetaan mm. muovikasseja, -putkia ja PET-pulloja. Konkreettisesti kaikki keräyspisteille viedyt muovit päätyvät Riihimäelle, Fortumille. Siellä muovit lajitellaan ja osa päätyy polttoon, kun osa kierrätetään. Suomessa muovit eivät saa  päätyä kaatopaikalle.

Mistä muovit sitten valmistetaan?

Muoveja valmistetaan usein fossiilisista raaka-aineista. Muovi-sanaa käytetään yleensä kuvaamaan yhdestä tai useamman tyyppisestä monomeeriyksiköstä muodostettua polymeeriä. Jos mietitään maailmanlaajuista öljyntuotantoa, siitä 6% käytetään muoveihin. Nykyään muovin valmistus onnistuu myös biopohjaisista raaka-aineista, kuten selluloosa ja tärkkelys.Näiden ainesosien lisäksi muoveissa käytetään erilaisia pehmentimiä, väripigmenttejä sekä palon- ja mikrobinestoaineita. Muovi täytyy myös saada pysymään muodossaan ilman kutistumisia ja niiden laatu halutaan pitää hyvänä. Tämä saadaan aikaan lisäämällä täyteaineita, kuten talkkia, kaoliinia ja kalsiittia. Tavanomaisten muoviesineiden lisäksi muovia voidaan käyttää myös moneen muuhunkin tarkoitukseen. Muoveja lisätään myös kosmetiikkaan, liimoihin ja maaleihin. Tämä kannattaa pitää mielessä hankkiessa uusia tuotteita, joiden mikromuovit voivat joutua lopulta mereen.

Mistä muovit sitten valmistetaan?