Mikä on kestävä ruoka?

Tässä artikkelissa annamme käytännön neuvoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan ja käyttämään kestävämpää ruokaa. Tietenkin uusia todisteita syntyy koko ajan siitä, miten parhaiten voitaisiin parantaa monimutkaisen elintarvike- ja maatalousjärjestelmän kestävyyttä, joten nämä periaatteet ovat jatkuvassa muutoksessa.

Mikä on kestävä ruoka?

Voit kuitenkin joka päivä vaikuttaa omilla teoillasi. Voit esimerkiksi pyytää eri organisaatiota allekirjoittamaan terveellistä ja kestävää elintarvikepolitiikkaa ja liittymään muutosliikkeeseen. Mitä ruokaa tarjoatte kokouksissa ja tapahtumissa, ja henkilökunnan ruokalassa, voisiko ainakin osaan valinnoista vaikuttaa? Jokaisella organisaatiolla on valta tehdä hyödyllisiä valintoja. Tämä voisi olla parantamalla ruokavalintoja ruokalassa  ja juhlia. Voit myös innostaa henkilökuntaa parantamaan sitä, mitä he syövät ja juovat lounaalla tai jopa kotona. Kestävän ruoan määrittely on on “terveellistä ja kestävää ruokaa” – toisin sanoen, hyvää ruokaa – pitäisi tuottaa, käsitellä, ostaa, myydä ja syödä tavalla, joka tarjoaa sosiaalisia etuja, edistää kukoistaa paikallista taloutta, joka luo hyviä työpaikkoja ja turvaa toimeentulon ja parantaa sekä kasvien että eläinten terveyttä ja monimuotoisuutta (sekä viljeltyjen ja luonnonvaraisten olentojen hyvinvointia), suojelee luonnonvaroja, kuten vettä ja maaperää, ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Ruoka on syömistä varten

Food is for Eating on kauniisti suunniteltu interaktiivinen sivusto, jossa kerrotaan, kuinka paljon aikaa, maata, vettä ja energiaa tuotetaan ruokaamme. Kun heitämme ruokaa pois, tuhlaamme myös arvokkaita resursseja. Maailmanlaajuisesti ruokajätteet aiheuttavat noin 250 000 miljardin litraa vettä ja 30 prosenttia maailman maatalousmaan pinta-alasta. Se edistää myös ilmaston lämpenemistä, ja elintarvikkeiden jätteiden hiilijalanjälki on 3,3 miljardia tonnia hiilidioksidia. Mutta ruokajätteet tapahtuvat toimitusketjun kaikissa vaiheissa, ja suurin osa tapahtuu ennen kuin se edes saavuttaa keittiön kaapit. Maataloustuotanto, sadonkorjuun jälkeiset häviöt ja varastoon liittyvä huonontuminen ovat suurimpia rikoksentekijöitä, mikä osaltaan vähentää yli puolet elintarvikkeista. Joten mitä voimme tehdä sen suhteen? Kun ruoka on halpaa ja saatavilla runsaasti, ei ole yllättävää, että arvostamme sitä vähemmän. FAO: n tiedot viittaavat siihen, että 60 prosenttia kotona hukattavasta ruoasta on vältettävissä. 60 prosentin korjaaminen omassa kodissamme voisi vaikuttaa suuresti elintarvikkeiden jätteisiin ja siihen liittyviin kielteisiin seurauksiin. Valta on omassa käsissämme!

Hyvää ruokaa

Se, mitä tarkoitamme hyvällä ruoalla, voidaan tiivistää seitsemällä periaatteella:

1) Tavoitteena olla jätteetön

Elintarvikkeiden jätteiden (ja pakkausten) vähentäminen säästää energiaa, vaivaa ja luonnonvaroja, joita käytetään sen tuottamiseen ja hävittämiseen, sekä rahaa.

2) Syömällä paremmin ja vähemmän lihaa ja maitoa

Lisäämällä vihanneksia ja hedelmiä, jyviä ja palkokasveja sekä pienempiä eläintuotteita, jotka on tuotettu hyvinvointi- ja ympäristöstandardien mukaisesti, voidaan vähentää terveysriskejä ja kasvihuonekaasuja.

3) Ostetaan paikallista, kausiluonteista ja ympäristöystävällistä ruokaa

Tämä hyödyttää villieläimiä ja maaseutua, minimoi elintarvikkeiden tuotannossa, kuljetuksessa ja varastoinnissa käytetyn energian ja auttaa suojelemaan paikallista taloutta.

4) Fairtrade-sertifioitujen tuotteiden valinta

Tämä köyhimmistä maista tuotujen elintarvikkeiden ja juomien järjestelmä takaa oikeudenmukaisen kohtelun epäedullisessa asemassa oleville tuottajille.

5) Kalojen valinta vain kestävistä lähteistä

Tulevat sukupolvet voivat syödä kalaa ja äyriäisiä, jos toimimme nyt suojelemaan jokiamme ja meriämme ja siellä eläviä olentoja.

6) Tasapainon saavuttaminen

Meidän on vähennettävä sokeria, suolaa ja rasvaa, ja useimmat meistä haluavat välttää kyseenalaisia ​​ainesosia ja prosesseja, kuten geneettistä muuntamista (GM) ja joitakin lisäaineita.

7) Kasvatamme omia ja ostamme loput laajasta valikoimasta

Raikas puutarha tai jakelu on lyömätön, ja paikallisten markkinoiden, pienten kauppojen ja kahviloiden sekä muiden vähittäismyyjien elinvoimainen yhdistelmä tarjoaa valinnanvaraa, monipuolisuutta ja hyviä toimeentuloja.

Kansalaisina voimme toimia kaikissa näissä asioissa ja jokaisen askeleen oikeaan suuntaan, riippumatta siitä, kuinka pieni, on hyödyllistä. Mutta jotkin elintärkeät toimenpiteet eivät ole meidän hallinnassamme, joten yritysten ja hallitusten on myös ryhdyttävä toimiin, jotta hyvät elintarvikevalinnat tulisivat helpoimmiksi.

Hyvää ruokaa

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset