METSIEN SIIRTOA

Meille kaikille on käynyt onni syntyä juuri meidän mantereellemme. Täällä on paljon luonnon monimuotoisuutta: löytyy järviä ja metsiä, hiekkaa ja kalliota, makeaa vettä, öljyä polttoaineiden valmistukseen, jokivirtoja sähkön tuottoon… olemme rikkaita. Resurssien käyttöön liittyy kuitenkin harmittavan paljon epäloogisilta vaikuttavia seikkoja.

Esimerkkejä Siirroista

Lappeenrannassa Lauritsalan paperitehtaan läheisyydessä kulkee rautatie. Useamman kerran viikossa rautatiellä voi havaita sitä pitkin kulkevia puuta kuljettavia junia. Puu tulee Venäjältä ja siitä tehdään Suomessa paperituotteita. Tuskin on vaikea arvata, minne myydään isohko osuus valmistetuista tuotteista: Venäjällä arvostetaan suomalaisen tuotannon tuloksia ja sana ”suomalainen” pysyy vieläkin monen venäläisen ajatuksissa laadun synonyyminä. Itse Venäjää ei jotenkin paljoa kiinnosta oman metsän hyödyntäminen täysillä: helpompaa on myydä se muualle, kuljettaa sinne ja sitten ostaa takaisin valmiina tuotteena – kymmenkertaiseen hintaan. Kiinalle Venäjä on vuokrannut useita tuhansia hehtaareja metsää Siperiasta. Sopimuksia on syntynyt kymmeniksi vuosiksi. Laaja hakkuu on käynnistynyt jo ajat sitten, ja vuonna 2017 yli 60 prosenttia työstämätöntä puuta on mennyt Kiinaan. Aktivistit epäilevät korruption olevan mukana koko metsäkaavassa, mikä todennäköisesti pitää paikkansa. Joka tapauksessa, Kiinassa on nyt olemassa kokonainen laki, joka kieltää työstetyn metsän eli valmiin puutavaran tuonnin maahan. On ilmiselvää, että suuri osuus viennin jälkeen työstetystä puusta palaa takaisin Venäjälle valmiina tavarana.

Ympäristö- Ja Talousvaikutus

On harmillista, kuinka paljon joudutaan kuljettamaan metsää edestakaisin suhteellisen mitättömistä syistä: joissakin maissa ihmiset eivät vaan halua opetella käyttämään omistamiaan resursseja. On tietysti normaalia se, että aavikkoihin toimitetaan valmista puutavaraa ja joihinkin paikkakuntiin toimitetaan sähköä kaukaa, koska sitä ei saa tuotettua paikallisin voimin – siis luonnollisista syistä. Mutta sellainen käytäntö, että olemassa olevia resursseja ei osata työstää ja ne lähetetään muualle, on iso haitta ympäristölle: kuljetukset tekevät aina päästöjä. Taloudellisestikin tällainen käytäntö tulee resurssien omistajille kalliiksi. Ilahduttavan huolellisesti toimivat ainakin pohjoismaiset tehtaat: esimerkiksi Lappeenrannan Lauritsalassa sijaitsevalla paperitehtaalla on olemassa tiukat säännöt metsän alkuperän selvittämisestä, ympäristövaikutusten seurantajärjestelmä ja kokonainen ohjelma siitä, mitä ympäristöhaittoja tehdas aiheuttaa ja miten ne haitat minimoidaan. Sellainenkin pieneltä tuntuva asia kuten trukkien käyttö on mietitty syvään: tehtaalla käytetään sähkötrukkeja.

Hakkuu Rakentamisen Tieltä

Yleensä suurkaupungit kärsivät kesäisin kuumasta ja melko huonosta hengitysilmasta. Nopeasti kehittyvät korttelit, joihin tiheään asutuissa maissa rakennetaan yli 25-kerroksisia taloja, rakennetaan periaatteella ”hyvin mahtuu!” Jos tontilla on metsää, se hakataan säälittömästi pois ja aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kun talot valmistuvat, pihoissa on parhaassa tapauksessa pensaita ja nurmikkoa. Saa odottaa vuosia, kunnes alueella kasvaa hyväksyttävän korkuista vihreää kultaa. Tällaiset käytännöt tekevät ympäristölle haittaa ja huonontavat asukkaiden elämänlaatua. Suomessa ollaan taas hyvin tarkkoja puiden hakkuun suhteen: rakennuslupakuvissa ja muissa rakentamiseen liittyvissä papereissa voi usein havaita mainintoja siitä, mitä puita saa poistaa, mikä puu on suojeltava ja mitä vihreitä istutuksia pitää talon valmistuttua tontilla olla. Muun muassa tämän tarkan valvonnan tuloksena on se, että Suomessa jopa pääkaupungissa kävelylenkkipuistoon pääsee kotoa varttitunnin sisällä – riippumatta siitä, missä päin kaupunkia koti sijaitsee.

Muuta Asiaa

Maailma voisi päästä paljon hienompaan ulkonäköön, jos meillä kaikilla olisi vastuun tunne ympäröivästä luonnosta. On hienoa, kun nähdään esimerkkejä metsää istuttavista tehtaista: jotkut niistä jopa suunnittelevat ympäröivät alueet ja tuotanto niin, että tehtaalle ei tuoda yhtään metsää muualta. Tehdas hakkaa metsän ympäriltään ja istuttaa samalle paikalle uutta. Sen jälkeen se siirtyy syvemmälle ja hakkaa sieltä ja istuttaa taas uutta, ja näin vuosi vuodelta. Siinä vaiheessa, kun tehtaan hallussa oleva metsätila päättyy, tehdas palaa alkuun – hakkaamaan ensimmäisenä istutettua metsää. Olisikohan harkinnan arvoista?..

Muuta Asiaa

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset

Mikä on kestävä elämä?

LUONNON KÄYTTÖOPAS