Luontoystävällinen matkustaminen

Luontoystävällinen matkustaminen

Ekologisuus on tämän päivän sana ja kaikki puhuvat siitä. Olemme vuosikaudet käyttäneet luonnonvaroja hyväksemme, eikä niin hyvällä seurauksella. Nyt on aika siirtyä ajattelemaan luontoa ja sitä, miten ehkäistä parhaalla tavalla luonnonvarojen hupenemista. Luonnonvarat ovat meille tärkeitä ja niitä tulee siis vaalia. Luontoystävällisyys on iskenyt kovalla rytinällä onneksi monien ajatuksiin ja sitä mukaa myös pikku hiljaa tekoihin. Ihmiset miettivät nykyään monella tapaa sitä, että miten he voisivat tehdä oman osansa luonnon säästämisessä. Onneksi uusia keinoja kehitellään koko ajan ja myös vanhoja hyviä keinoja otetaan takaisin käyttöön.

Miten matkustaa luontoystävällisesti?

Luontoystävällinen matkustaminen voi koostua monista asioista, niin pienistä kuin isoista teoista. Joskus tarvitsee vain vilkaista vaikka omaan autotalliinsa tai varastoon saadakseen ideoita luontoystävällisempään liikkumiseen. Polkupyöräily on yksi hyvä ja hyvin suosittu keino säästää luontoa. Monet työmatkat ja matkat harrastuksiin taittuvat kätevästi polkupyörällä, eikä omaa autoa tarvita välttämättä lainkaan. Polkupyöräillessä oma kunto kohoaa myös samalla omaa tahtiaan. Polkupyöräilyssä on siis ainakin kaksi hyvää puolta : ekologisuus ja kunnon kohotus. Polkupyörä on myös paljon helpompi parkkeerata kuin auto. Polkupyörän voi jättää melkein mihin vain parkkiin, eikä siitä koidu edes kustannuksia parkkimaksujen muodossa. Polkupyöräily on ehdottoman kätevää

Kävely on myös ekologinen ratkaisu, vaikka se ehkä melkein naurettavalta kuulostaakin. Kävely omassa yksinkertaisuudessaan on huippu ratkaisu luonnolle. Kävellen pääsee moneen paikkaan, parin kilometrin työmatka tai koulumatka hoituu kätevästi kävellen. Kävely on usein asenteesta kiinni, se vaatii ehkä hieman etukäteispohdintaa ja sulattelua tässä autoilevassa nykymaailmassa. Kävelyn edut usein ohittavat sen haitat, eli kannattaa ehdottomasti harkita tätä ekologista vaihtoehtoa. Kävely kasvattaa kuntoa ja samalla saa raitista ilmaa, joka auttaa niin työnteossa kuin koulutyössäkin.

Miten matkustaa luontoystävällisesti?

Uusia ekologisia vaihtoehtoja tulee koko ajan lisää. Potkulauta on yksi viime vuosien hitti. Potkulauta onkin kätevä ratkaisu, sillä se on kooltaan pieni ja samalla sillä pääsee lujaa vauhtia. Matka potkulaudalla laittuu siis todella nopeasti, varsinkin asfalttipohjaisella tiellä potkulauta kulkee kuin itsestään. Pienen koonsa ansiosta potkulaudan voi ottaa mukaan hyvin vaikka junaan tai linja-autoon ja jatkaa sillä matkaa. Potkulaudan voi hyvin myös ottaa vaikka toimistolle mukaan, koska sen varastoimiseen ei mene juurikaan tilaa. Kätevä ja todella helppo ratkaisu. Ekologisuus ja kunnon kohotus ovat tässä samassa paketissa.

Autoilu ei sinänsä ole ekologinen vaihtoehto. Välillä autoa on toki pakko käyttää, silloin kannattaa miettiä millaisen auton hankkii. Nykyään on tarjolla vähäpäästöisiä autoja tai sähköautoja, nämä voivat tarjota hyvän vaihtoehdon perinteisille bensa- ja dieselautoille. Samalla kuljettava voi miettiä, että voisiko useampi ihmisen kulkea samalla kyydillä, tällöin jokaisen ei tarvitsisi lähteä erikseen autolla matkaan. Julkisen liikenteen käyttö on myös omalla tavallaan ekologinen vaihtoehto. Julkisessa liikenteessä kulkee samalla suuri määrä ihmisiä, eikä parkkeerausongelmia pääse syntymään. Julkisen liikenteen yritykset ovat myös pikku hiljaa vaihtaneet kalustoaan ekologisempaan suuntaan, joten se lisää tämän kulkuvälineen ekologisuutta entisestään. Julkista liikennettä on onneksi viime vuosina alettu hieman lisäämään, ainakin suuremissa kaupungeissa. Kaupunkien ulkopuolella toki julkinen liikenne ei aina ole toimiva, mutta ehkä tulevaisuudessa tähänkin tulee vielä muutosta.

Voit keksiä omia keinoja toimia luontoystävällisesti

Ekologisia matkustusvaihtoehtoja löytyy nykyään todella monia. Ekologisella ajattelutavalla vain mielikuvitus on rajana. Aina kannattaa pohtia, mikä olisi parempi vaihtoehto kuin saastuttava auto tai mopo. Voisiko matkan tehdä kuntoa kohottaen, silloin siitä hyötyy monipuolisesti niin luonto kuin ihmiskuntakin. Ekologisuus todella kannattaa, niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset