Kierrätys meillä kaupungeissa ja vähän muuallakin

Kierrätys meillä kaupungeissa ja vähän muuallakin

Lapsuuden mökillämme 1960-luvulla ei vielä virallisesti kierrätetty. Roskapussi otettiin mukaan, kun mentiin kyläkauppaan eli turhia reissuja pussin kanssa ei tehty ja roskapussiin ei laitettu kaikkea vaan vessan takana oli oma kaatopaikka. Kompostiin laitettiin suodatinpussien, perunankuorien lisäksi myös muuta tavaraa ja jo lapsena mietin, miten kauan hernekeittopurkin hajoaminen viekään. Komposteja oli useampi, yksi siis monikäyttöön, yksi haravoiduille lehdille ja sitten oli komposti, jonne isä kuljetti kottikärryillä vessan tarpeet ja lapset siirryimme aina kuljetuksen ajaksi kauemmaksi! Suomessa on oltu tiettyjen asioiden kanssa edelläkävijöitä eli muistan myös lapsuudesta paperikeräykset, jopa kouluissa kilpailtiin kuka kerää eniten jätepaperia. Kuulemma jo 1920-luvulla alettiin kerätä paperia ja sen keräämisestä sai palkkioita. Maaseudulla kouluihin hankittiin esim. televisio paperista saadulla palkkiolla ja partiolaiset ym olivat keräämässä paperin keruulla jopa ambulansseihin rahaa.

Historiaa

Suomen kesäolympialaiset 1952 toivat Suomeen Coca Colan. Samalla vuosikymmenellä ruvettiin lasipulloja ja -purkkeja keräämään. Panttisysteemi on laajentunut vuosien varrella ja nyt palautuspulloiksi panttia vastaan käyvät nykyään lasiset juomapullot -ja tölkit, kierrätysmuovipullot sekä alumiiniset tölkit. Lasipulloa voidaan käyttää jopa 33 kertaa, alumiinitölkit sulatetaan ja tehdään uusia tölkkejä ja muovipulloista valmistetaan uusia pulloja tai pakkausmateriaalia. Olen monesti miettinyt, miksi hyvä keksintö ei ole levinnyt laajemmalle, onkohan hinta kysymys vai mikä, mutta ainakin Välimeren maissa muoviset vesipullo kasat pistivät vielä muutama vuosi sitten silmään teiden varrella.

Historiaa
Historiaa

Nykyään

Tänä päivänä kierrätys on erityisen tärkeää, koska jätteiden määrät ovat aivan eri mitoissa, kuin minun lapsuudessani. Muovi, kätevä, muovattava ja monikäyttöinen materiaali, jonka käyttö alkoi lisääntyä 1950-luvulla, keksittiin jo sata vuotta aikaisemmin on yksi suurimmista ympäristöongelmista. Muovia tuotettiin 1,5 miljoonaa tonnia 1950-luvulla ja nyt reilut 320 miljoona tonnia maailmassa. Vain osa muovista kelpaa kierrätykseen, osa käytetään energiaksi polttamalla ja osa päätyy kaatopaikoille. Suomessa muovin kaatopaikkakielto vuonna 2016 on lisännyt muovin kierrätystä. Muovin, lasin, metallin ja paperin lisäksi Suomessa kierrätetään myös kartonkia. Monissa maissa kaikki paperi ja pahvit menevät samaan kierrätyslaatikkoon, mutta Suomessa asuinalueilla on erikseen laatikot paperille (puhdas ja kuiva mainospaperi, aikakauslehdet, ikkunalliset kirjekuoret) ja kartonki/pahville (nestekartonkia/maito-, piimä- ja mehutölkit ja aaltopahvit tai vaikka kaupan paperikassit). Paperikuitu voidaan kierrättää 3-5 kertaa ja niistä voidaan valmistaa vaikkapa wc-paperia tai sanomalehtiä ja kartongista saadaan uuskartonkia, muovi- ja vahapinnoitteet erotetaan ja käytetään energiantuotantoon.

Muistan ensimmäisen etelänloman saarikierroksen. Oli upeita jylhiä maisemia ja sininen meri, mutta oli myös mutka, josta oli kaadettu lavallinen vanhoja jääkaappeja ja helloja rinteeseen. Sähkö- ja elektroniikkaromu on isoa ja näkyvää jätettä ja varmasti nyt myös siellä etelän kohteessa voi kierrättää maksutta niin kuin Suomessa. Kierrätysmaksu on lisätty uusien laitteiden hintaan ja valmistaja/maahantuoja on vastuussa kierrätyksestä. Myös paristoja ja pienakkuja voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin tai erillisiin paristoille tarkoitettuihin laatikoihin.

Jopa elokuvamaailmassa kymmeniä vuosia sitten kierrätettiin. Pelastusarmeijan keräys ei ollut vaan rahankeruuta vaan myös pehmoleluja ja vaatteita laitettiin pelastusarmeijan koreihin. UFF ja Punainen risti ovat myös jo vuosia keränneet hyväkuntoisia ja puhtaita vaatteita kehitysmaihin ja muille apua tarvitseville. EU on tekemässä lakia, joka velvoittaa vaatteiden erilliskeräyksen. Suomessa vaatteita ei ole saanut viedä vuonna 2016 jälkeen kaatopaikoille. Uusiokäyttöä vaatteille on vähän siksi ne poltetaan energiakäyttöön. Kierrätyksessä käytetään materiaali tai esine hyödyksi uudessa yhteydessä. Se on jätteiden hyötykäyttöä ja parhaimmillaan se vähentää huomattavasti energian ja raaka-aineiden kulutusta. Tärkeä osa kierrätystä ovat myös kirpputorit ja kierrätyskeskukset, jokainen voi omalla ekologisella elämäntyylillään vähentää kaatopaikoille menevää jätemäärää ja tietysti myös laittamalla roskat oikeisiin paikkoihin luonto kiittää.

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset

Mikä on minimalismi?

Amazonin sademetsän kato