KATSE LUONTOON LINSSIN KAUTTA

Katse luontoon linssin kautta

Valokuvaamalla oppii näkemään ympäristön uusin silmin. Kun puhutaan luontokuvauksesta, on tärkeä aloittaa perusperiaatteesta: kunnioita kuvaamaasi ympäristöä. ”Jätä vain jalanjälkesi” on harrastukseen sopiva slogan. Eläinten ja kasvien elämää tulisi häiritä mahdollisimman vähän. Roskia ei pidä heittää luontoon, vaikka ne olisivat biohajoaviakin, sillä esimerkiksi banaaninkuoren maatumiseen voi mennä parikin vuotta.

Miten Varustautua?

Asiantuntijapiireissä tunnetun sanonnan mukaan paras kamera on se, joka sinulla on mukanasi. Ei siis ole välttämätöntä hankkia huippukalliita ja monimutkaisia välineitä, jos haluaa ottaa laadukkaita luontokuvia. Nykyään kuvaaminen onnistuu jopa älypuhelimien kameroilla. Jotkut ammattilaisetkin pyrkivät kuvaamaan minimivarusteilla.

Kameroissa oikean objektiivin valitseminen on tärkeää, jos haluaa kuvata järjestelmäkameralla. Sopiva objektiivi riippuu siitä, millaiseen kuvaan pyrkii. 50 mm:n objektiivi on hyvä perusvaruste eikä vielä kovin kallis investointi. Zoomiobjektiivi soveltuu kauempana olevien kohteiden kuten eläinten kuvaamiseen. Villieläinten tapauksessa etäisyys on pidettävä, ettei kohde lähde karkuun. Zoomilla saa myös terävän kuvan kohteesta hieman sumuista taustaa vasten. Tällöin kohde erottuu paremmin.

Luontokuvaaja
Luontokuvaaja

Muita tärkeitä luontokuvaajan varusteita ovat kamerajalka ja kameralaukku, jonne saa kameran lisäksi ylimääräisiä muistikortteja, akkuja ja linssejä. Etenkin pidemmillä kuvausretkillä ylimääräiset akut tulevat tarpeeseen, sillä luonnossa ei pääse latailemaan akkua. Kamerajalka on hyvä ottaa mukaan, jos aikoo kuvata pitkien etäisyyksien päässä olevia kohteita.

Kuten mitä tahansa luontoretkeä varten varusteet kannattaa miettiä etukäteen vaatteista alkaen. Patikoitaessa on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti jalkineisiin. Hatut, hanskat ja oikeanlaiset kengät voivat olla tärkein vinkki aloittelevalle luontokuvaajalle. Useampia päiviä kestävällä vaelluksella mukaan täytyy pakata kameralaukun sijaan tai lisäksi reppu tai rinkka. Repussa kamera on hyvä asetella päällimmäiseksi, jotta siihen pääsee nopeasti käsiksi.

Vaelluksella navigoitaessa ei kannata luottaa puhelimeensa vaan pakata mukaan kunnollinen kartta ja kompassi. Puhelimen kanssa voi kuitenkin päivän päätteeksi rentoutua kuten itse teen esimerkiksi twiittaamalla kuulumisia kuvausreissulta, lukemalla iltapäivälehtiä tai pelaamalla PokerStars Casinolla. Yöpymiseen soveltuvat teltta tai hammock-riippumatto, jotka kulkevat repun tai rinkan mukana.

Harrastetaan Missä Vain

Luontokuvaus on suosittu harrastus eri puolilla maailmaa ja sitä voi harrastaa missä vain. Ammattilaisten vinkkinä toistuu, että on tärkeää opiskella kuvauskohdetta, jotta oppii paremmin ymmärtämään sitä ja saa näin ikuistettua sen paremmin – oli kyse sitten kasveista tai eläimistä luontokuvauksen tapauksessa. Opiskelu auttaa myös ennakoimaan otoksia. On hyödyllistä tietää, milloin tietty kasvi kukkii tai miten jokin eläinlaji käyttäytyy.

Ympäristön kunnioittamista on myös se, että pyrkii pitämään kaiken valokuvassa mahdollisimman luonnollisena. Luontokuvausta harrastettaessa eläimet ja kasvit tulisi pyrkiä ikuistamaan niiden luonnollisessa ympäristössä. Oma taiteenlajinsa on kontrastikuvaus, jossa esimerkiksi eläimiä ja kasveja kuvataan urbaanissa ympäristössä kuten suurkaupungissa.

Luontokuvauksessa myös valon tulee olla luonnollista: joko suoraa tai epäsuoraa valoa auringosta tai öisin kuunvaloa. Heti auringonnousun jälkeen ja ennen auringonlaskua valo on erityisen pehmeää ja tunnelmallista. Näitä ”kultaisia ” hetkiä kannattaa hyödyntää kuvissa. Keskellä päivää valot ja varjot ovat puolestaan jyrkkiä. Asian voi testata itse ottamalla samasta kohteesta kuvan aamu- ja ilta-auringossa sekä keskellä päivää.

Aamu- ja ilta-aikaan kuvaaminen on hyödyllistä senkin takia, että kuvauskohteet ovat todennäköisesti vähemmän ruuhkaisia. Ruuhkaa voi esiintyä etenkin suosituissa turistikohteissa kuten kansallispuistoissa. Esimerkiksi Kolin kansallispuistossa saa otettua kuvia Suomen tunnetuimmasta kansallismaisemasta. Jylhien vaarojen laelta kuvattuna maisema on avara. Myös eläimet ovat kesäaikaan aktiivisempia aamuisin ja iltaisin, kun ei ole niin kuuma kuin keskipäivällä.

Kokeilemalla Oppii

Opiskelemalla muiden luontokuvaajien otoksia saa käsityksen yleisesti käytetyistä kuvakulmista – ja voi sitten tehdä asiat hieman eri tavalla. Kameran kanssa saa etenkin näin digiaikaan heittäytyä villiksi ja räpsiä vaikka muistikortin täyteen. Yrityksen ja erehdyksen kautta löytyy oma tyyli. Ammattilaiset neuvovat luottamaan omaan luovuuteen ja hyödyntämään luonnon loputonta kauneutta.

Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi nuoren saksalaisen freelance-kuvaaja Daniel Ernstin kuvista. Ernst on kuvannut etäisiä paikkoja ympäri maailmaa. Hänen kuvissaan innoituksena toimivat luonto, ulkoilma ja seikkailu. Seikkailusta ammentaa myös vuoristourheilija ja valokuvaaja Jimmy Chin. Hän kuvaa kiipeillessään tai hiihtäessään vaarallisissa kohteissa. Chin on voittanut huikaisevilla kuvillaan useita palkintoja ja työskennellyt muun muassa Applen ja Pirellin kanssa.

Uusia Näkökulmia

Luontokuvauksen lisäksi oma taitolajinsa on ottaa uudenlaisia kuvia tunnetuista kohteista. Jälleen tulisi lähteä liikkeelle opiskelusta eli perehtyä siihen, millaisia kuvia kohteesta on otettu aiemmin. Googlen kuvahaku on hyvä työkalu. Halutessaan voi perehtyä myös kuvapankeista löytyviin kuviin. Kohdetta voi tarkastella etukäteen myös Google Mapsin avulla ja miettiä sopivaa kuvauspaikkaa.

Artikkeleista ja blogeista voi myös löytyä vinkkejä tunnettuja kohteita koskien. Etenkin jos kuvauskohde on vieras, on hyvä lukea paikallisten blogistien kokemuksia. Kuvaa suunniteltaessa huomiota tulisi kiinnittää myös auringonnousun ja laskun aikoihin sekä valon suuntaan. Mielessä kannattaa pitää ammattilaisvinkki: hanki mahdollisimman paljon tietoa etukäteen.

Auringonlasku
Auringonlasku

Kuva on hyvä myös visualisoida mielessä ennen kuvaamista. Siitä voi myös piirtää luonnoksen paperille. Visualisoinnin jälkeen voi alkaa miettiä, miten mielikuvan saa käytännössä toteutettua. Paikan päällä tai Google Mapsin kautta voi tarkistaa, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa. Visualisoimalla voi kokeilla myös eri kuvakulmia kohteesta.

Useat tunnetut kohteet ovat myös aikamoisia turistirysiä, joten paras aika saapua kuvaamaan on aikaisin aamulla. Aamulla myös valo on parhaimmillaan. Omaperäiseen lopputulokseen pääseminen vaatii huomion kiinnittämistä etenkin kuvakulmiin: kuva tulisi ottaa esimerkiksi poikkeuksellisen matalalta tai korkealta, jotta se erottuu tavallisista turistikuvista.

Jos kohteen päätyy kuvamaan silmien tasolta, kannattaa silti käyttää aikaa uniikin asetelman saamiseksi. Usein kuuluisia kohteita on vaikea kuvata ilman ihmisiä, joten heidät kannattaa ottaa luontevaksi osaksi kuvaa. Joskus ihmiset saavat olla juuri se elementti, joka tekee kuvasta erityisen. Ylipäätään kannattaa olla luova: jos kuvaaminen tapahtuu esimerkiksi sisätilassa, jossa kameranjalustat ovat kiellettyjä, kameran voi asetella kameralaukun päälle.

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset