Ekoystävälliset pakkausmateriaalit

Paperipohjaisiin pakkausmateriaalien

Jokainen meistä on varmasti sekä antanut että saanut lahjoja. On riemastuttavaa avata jokin kaunis lahjapakkaus, ja vaikka itse lahja on varmasti tärkein, kiinnitämme usein huomiota myös pakkaukseen. Maailmassa liikkuu myös joka päivä miljoonia muitakin pakkauksia kuin lahjapaketteja. Oikeastaan melkein kaikki päivittäiset asiat joita käytämme, ostamme, lähetämme tai käsittelemme ovat jonkinlaisessa pakkauksessa. Siinä missä ennen ruokakaupan lihatiskillä asioidessamme saimme kyljykset paperiin kääräistynä, on ne nykyään paketoitu monenmoisen muovin ja pahvin alle. Olemme tietysti iloisia että hygieenisyys on siinä suhteessa parempaakin kuin ennen, toisaalta olemme ehkä huolissamme siitä valtavasta muovin määrästä mitä maapallolla käytetään. Pakkauksia tullaan tarvitsemaan varmasti tulevaisuudessakin, mutta olisiko jotain tehtävissä että nekin olisivat ekologisesti parempia?

Pakkausmateriaaleilta vaaditaan tietysti sitä että ne ovat tarkoitukseensa sopivia. Esimerkiksi elintarvikkeita ei voi pakata mihin tahansa pakkauksiin, vaan pakkauksesta ei saa liueta mitään haitallisia aineita. Pakkauksen täytyy suojata sisältöä, mutta materiaali ei saa olla liian kallista, koska se taas nostaisi tuotteen hintaa aivan tarpeettomasti. On siis paljon asioita mietittäväksi kun.

Mitä on ekologinen paketoiminen?

Kuluttajien yhä kasvava tietoisuus sellaisista asioista kuin esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa hyvin paljon ostokäyttäytymiseen ja valintoihin. Silloin aletaan yhä enenevässä määrin miettimään myös sitä, minkälaisiin pakkauksiin tuotteet ovat pakattu, ja myöskin mahdolliseen pakkausten kierrättämismahdollisuuksiin. Mitä oikeastaan tarkoitamme ekoystävällisillä pakkauksilla ja materiaaleilla? Yksinkertaisesti sanottuna helposti kierrätettäviä, sekä ihmiselle että ympäristölle turvallisia materiaaleja. Pakkausten valmistuksessa olisi käytetty uusiutuvaa energiaa mahdollisimman pitkälti, ja materiaaleissa uusiutuvia tai kierrätettyjä aineksia. Voidaan puhua myös “vihreästä” tai “kestävästä” pakkausmateriaalien käytöstä. Pakkaus voi olla myös itsessään biohajoava, kierrätettävä, uudelleenkäytettävä ja myrkytön.

Otetaanpa esimerkki. Jos ostat jugurtin, joka on muovipakkauksessa,  pakkaus ei ole ekoystävällinen. Sen sijaan vaikkapa lasipullossa olevan jugurtin pakkaus on käytännössä ekoystävällisempi. Lasi on paitsi kierrätettävää suurimmassa osassa maailmaa, myös loputtomasti uudelleenkäytettävää. Toisaalta on otettava huomioon että lasin valmistuksessa käytetään piidioksidihiekkaa, joka ei ole uusiutuva luonnonvara, hiekan viemiseen tehtaalle tarvitaan polttoainetta käyttäviä ajoneuvoja, ja ennenkuin lasipullo on valmis tarvitaan tietysti paljon sähköä ja erilaisia koneita että lasipullo lopulta on kuluttajalla. Mutta joka kerran kun pulloa käytetään uudelleen, on se yksi kerta vähemmän että tarvitaan koko prosessia alusta asti, ja näin säästyy esimerkiksi piidioksidihiekkaa, josta asiantuntijoiden mukaan alkaa maapallollamme olemaan huutava pula.

Entäpä paperi? Voidaanko sen käytössä jotenkin säästää luonnonvaroja, olkoonkin että puu on materiaalina uusiutuvaa? Kestää kuitenkin jopa noin 60 vuotta että puu kasvaa täyteen korkeuteensa. Mutta vaikkapa bambua voi kerätä paperin materiaaliksi joka toinen tai kolmas vuosi, samaan aikaan uuden bambun kasvaessa. Ei ihme, että bambusta on tullut todella suosittu ekomateriaali.

Paperipohjaisiin pakkausmateriaalien
Paperipohjaisiin pakkausmateriaalien

Kuten jo aiemmin kävi ilmi, ruoan pakkaamisessa on otettava huomioon monta näkökohtaa mukaanlukien hygieenisyyden ja myrkyttömyyden vaatimukset. Se ei kuitenkaan ole este ottaa käyttöön ekoystävällisiä materiaaleja. Maailmanlaajuinen jättiyritys McDonald’s on hyvä esimerkki tästä. Vielä 1970-1980 -luvuilla se käytti noutoruuan pakkaamiseen muovipohjaisia pakkauksia. Mutta jo 1990-luvulla se oli yksi ensimmäisiä suuryrityksiä jotka vaihtoivat muovin paperipohjaisiin pakkausmateriaaleihin. Tänä päivänä MacDonald’s on mennyt vieläkin eteenpäin tässä asiassa; se on luvannut vuoteen 2025 mennessä siirtyä 100-prosenttisesti käyttämään ainoastaan uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja.

Kun yhä useammat yritykset ottavat asiakseen miettiä myös ekologisempaa pakkaamista, se ei ainoastaan pelasta maapalloamme, vaan osoittaa myös suurta vastuullisuutta ja osoittaa selvästi mitkä ovat yrityksen arvot. Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Itse aion seuraavan kerran paketoidessani lahjaa yrittää miettiä mahdollisimman ekologista materiaalia käytettäväksi, tinkimättä kuitenkaan paketin kauniista ja omaperäisestä ulkonäöstä. Ehkäpä tämä valintani jossain vaiheessa pelastaa jossain päin maailmaa yhden merenelävän kietoutumasta tappavaan muovijätteeseen.

Jaa tämä:

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Uusimmat Uutiset

METSIEN SIIRTOA

Mikromuovi meressä